KALÇA CERRAHİSİ BİRİMİ

Vücudun ağırlık merkezine en yakın ve en cefakar eklemi olan kalçanın sorunlarında Ortopedia kalça cerrahisi ekibi “akıllı kalça” sloganıyla sizlere hizmet verecektir.

Kalça Cerrahisi Birimi olarak, kalça eklemi ve çevresinde görülen;

· Doğuştan kalça sakatlıkları (Gelişimsel Kalça Çıkığı)

·Gelişme bozuklukları (Perthes Hastalığı, Femur Başı Kayması)

·Kalça eklem kireçlenmesi  

·Erişkin femur başı beslenme bozukluğu (osteonekroz)

·Yaşlılarda kemik erimesi sonucu gelişen kalça hastalıkları

·Kalça ve pelvis bölgesi kırık ve çıkıkları

·Kalça çevresi kas ve bağ yaralanmaları

gibi sorunlara çoklu çözümler uyguluyoruz.

Bu çözümlerden bazıları;

·Kas ve Tendon Ameliyatları

·Çıkık Ameliyatları

·Eklem rekonstrüksiyonları

·Kırık Kemik Düzeltme Ameliyatları

·Kemik Aşısı ve Kemik Ekleme uygulamaları

·Kalça Protezleri

·Kalça Artroskopisi

gibi uygulamalar olup, tüm yaşlardaki hastalarımızın kalça sorunlarına geniş bir yelpazede en uygun cerrahi çözümler sunarak iyileşmelerini sağlıyoruz.

 

Kalça Protezinin  Gerektiği  Durumlar

Kalça kireçlenmesi 

Kalça eklemini ileri derecede bozan hastalıkların başında halk arasında ''kireçlenme'' olarak bilinen kalça kireçlenme hastalığı gelmektedir. Daha önce geçirilmiş bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi genetik yatkınlık da kireçlenmenin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu tür kalçalarda, kıkırdakla kaplı eklem yüzeyinin bozulduğu, kemiğin deforme olduğu, yeni oluşan kemik çıkıntıların eklemi çevreleyerek sardığı görülür.

Kalça kırıkları

Kalçanın boyun çevresi kırıklarının bir kısmı kaynama özelliğine sahip değildir. Bu nedenle yaşlılarda kırık parçanın ameliyatla çıkarılması ve kalça işlevlerinin devamı için kalça protezi uygulaması gerekir.

Femur başı osteonekrozu:

Femur Başı Osteonekrozu (FBO), kalça ekleminin baş kısmını besleyen damar yapının bir kısmının işlevini kaybederek başın canlı bölümünün ölmesi ve sonrasında buranın çökmesidir. Uzun süreli ve/veya yüksek doz kortizon kullanımı, alkolizm gibi etkenlere bağlı gelişebilse de, büyük kısmının nedeni bilinmemektedir. FBO, ileri evrelerinde veya diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz olduğu ağrılı durumlarda kalça protezi ile tedavi edilir.

Kalça Protezi

Kalça protezleri, Kısmi (parsiyel) Kalça Protezi ve Tam (Total) Kalça Protezi olmak üzere iki şekilde uygulanır.

Total Kalça Protezi iki ana kısımdan oluşmaktadır. Leğen kemiğinin içerisine yerleştirilen bir yuva (asetabuler kısım) ve bununla eklem yapacak olan ve uyluk kemiğinin içerisine yerleştirilecek olan (femoral) kısım. Çelik, titanyum veya benzeri alaşımlardan yapılan bu iki kısım, ameliyat sırasında temizlenerek hazır hale getirilen kemiklerin içerisine yerleştirilir. Asetabular kısım içine, sert ve dayanıklı özel (polietilen) plastik, kırılganlığı ortadan kaldırılmış seramik veya metal yüzeyler yerleştirilir. Protez ömrünü uzatmak açısından seramik yüzeyler ve bağları güçlendirilmiş polietilen tercihi ön plana çıkmıştır. Femoral kısım üstüne ise metal veya seramikten yapılmış, asetabular kısım içine yerleştirilen parçanın çapına uygun femoral baş yerleştirilerek iki bölüm yerine oturtulup eklem fonksiyonu sağlanır.

Parsiyel Kalça protezinde ise sadece femur kemiğinin başı ve boynu değiştirilir. Başın girdiği leğen kemiğindeki asetabulum adı verilen yuvaya bir şey yapılmaz, protez gerçek asetabulumla eklem yapar.

Femoral ve asetabular parçaların kemik tarafından sıkı bir şekilde tutulması başarılı bir sonuç için çok önemlidir. Bunu sağlamak için iki değişik yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi ''kemik çimentosu'' (polimetilmetakrilat) olarak adlandırılan bir dolgu maddesi ile sıkı tutunmanın sağlanmasıdır. Ancak bu tip protez uygulaması günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Diğer yöntem ise çimentosuz tipte tutunan protezlerdir. Burada protez yüzeyleri değişik tekniklerle pürüzlü hale getirilmekte ya da kemiğin proteze yapışmasını sağlayacak özel maddelerle kaplanmaktadır. Böylece protez herhangi bir dolgu maddesi kullanılmaksızın doğrudan kemiğe bağlanabilmektedir.

Önemli ve özellikli bir tedavi yöntemi olan kalça protezinin her ameliyathanede yapılması uygun değildir. Özellikle ameliyathanelerin son derece temiz ve steril olduğu hastaneler, ortopedi ameliyatları dışında başka ameliyatların yapılmadığı ameliyathaneler ve uygulama üzerinde deneyimli cerrahların seçimi ile sorunlar minimuma indirilir. Son olarak da gelişen teknolojinin getirdiği kaliteli malzemelerin hiç de ucuz olmayan maliyetlerini göz önünde bulundurmak gerekir.