ARTROPLASTİ

Artroplasti; en basit tarifiyle “Eklemi yeniden oluşturmak” anlamına geliyor. Yani bunu “ Yapay yeni bir eklem yaratmak” faaliyeti olarak da tarif edebiliriz.
Bu kez de aklınıza “Niye yeni bir eklem yaratmaya ihtiyaç duyulur ki?” diye bir soru takılabilir.
İşte cevabı…
* Bir eklemin tedaviye cevap vermeyecek şekilde ağrılı olup, görevini yeterince yapamadığı bütün durumlarda.
* Ciddi bir kırıktan dolayı bir eklem düzeltilemeyecek şekilde harap olmuşsa(ve normal iyileşme metotlarına cevap vermemişse.)
* Bir eklemi oluşturan kemikler düzeltilemeyecek ölçüde dejenere olmuş ve aradaki kıkırdak doku tamamen harap olmuşsa. (Not; İleri yaşlardaki diz ve kalça eklemlerinde ağrı ve hareket güçlüğüne yol açan en önemli neden budur)
* Bir kemik tümöründen dolayı bir eklemi veya eklemin bir kısmını almak gerekirse.
YAPAY EKLEM
Bir de aklınıza “Yapay” kelimesi takılabilir…
Eklemin yeniden oluşturulması faaliyetinde ortopedist hastanın kendi dokularını kullanabildiği gibi, eklemin bir kısmını veya tamamını metal ve polietilenden yapılmış protezlerle yenileyebilir.
Üstelik gelişen protez teknolojisi, bilgili ellerle birleşirse sonuç çok yüz güldürücüdür.
“Yeniden doğmuş gibiyim…” sözü artık Artroplasti için yabancı olmayan bir sözdür diyebilirim.
Prof. Dr. Yaman Sarpel
3. Artroplasti Kursu Yönetmeni ve Ortopedia Diz Cerrahisi Bölüm Başkanı
PROFESÖR ÖZBARLAS VE PROFESÖR TOĞRUL’A SORULAR
Eklemlerimiz, hem hareket etmemizi, hem de vucut ağırlığımızı taşıyarak ayakta durmamızı sağlayan hayati oluşumlarımızdır.
“Hayati” dite yazıyorum… Çünkü insanoğlu ayakta durabildiği, hareket edebildiği ölçüde yaşar. Aksi takdirde yaşam süresi kısalacaktır.
Herhangi bir nedenle hasar görmüş olan eklemin yeniden oluşturulması demek olan Artroplasti bu nedenle çok önemli bir cerrahi girişimdir. Bu girişim için aklımıza takılan bazı soruları Ortopedia’nın cerrahlarından PROF. Dr. Emre Toğrul ve Prof. Dr. Serdar Özbarlas’a sorduk;
- Hangi eklemlere dışarıdan protez konulabilir.
Emre Toğrul; Genellikle omuz, dirsek, ayak bileği, kalça ve diz eklemlerine uyguluyoruz. Ama en çok kalça ve diz eklemine protez konuluyor.
- Hangi nedenlerden dolayı kalça ve dizde fazla?
Emre Toğrul; Özellikle yaşlılarda, kemik erimesine bağlı olarak, en ufak düşmelerde kalça kırıkları oluşabiliyor. Kalça kırıklarında protez tedavisini öneriyoruz. Ayrıca halk arasında “Kireçlenme” olarak bilinen, bizim “Gonartroz” dediğimiz yaşlılık hastalığının son tahlilde tedavisi artroplastidir. Yani ekleme protez konmasıdır.
Serdar Özbarlas; Ayrıca ekleme yakın yerlerde olan kemik tümörlerinde de artroplasti uyguluyoruz. Takdir edersiniz ki bazı tümörlerde kemiği ve eklemi tümörle beraber almamız gerekiyor. Onun yerine protez koyuyoruz.
- Protez koymanın yarattığı sıkıntılar var mı?
Serdar Özbarlas; Bu ameliyatlar ileri teknoloji ile, usta cerrahlar tarafından yapılırsa sıkıntı o kadar az olur. Ama buna rağmen ameliyat sonu enfeksiyon oluşması veya protezin oynaması gibi sıkıntılar çıkabilir.
- Protezlerin ömrü ne kadar?
Emre Toğrul; En az 10 yıl. Ancak ileri teknoloji ile bu 20 yıla kadar çıkabiliyor. Sonra ikinci bir ameliyatla yenileniyor. Hastalar bu süre içinde ağrısız, hareketli rahat bir yaşam sürebiliyorlar.
- Artroplasti’nin yaşı var mı?
Serdar Özbarlas; Bu ameliyatlar genellikle yaşlılara gerekiyor. Çünkü kemik erimesi de, kireçlenme de yaşlı hastalığı. Eğer hastalar cerrahi dışı tedavileri denemiş, ama iyileşememişlerse hangi yaşta olurlarsa olsun cerrahiyi düşünmeliler.