Ortopedia'da Fizik Tedavi

Ortopedia'da Fizik Tedavi

Ortopedia hergün yenilenen hizmetlerine fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da öncü kuruluş olma iddiası ile bir yenisini daha ekledi.

    Adana Özel Ortopedia Hastanesi sadece ortopedi konusunda değil fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da oldukça iddialı. Bölge hastalarının yanı sıra tüm çevre iller ve yurtiçinden gelen hastalar kadar yurtdışından gelen hastalara da hizmet vermeyi amaçlayan hastanede böylesine kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinin kurulmasındaki temel amaç ortopedik cerrahi geçirecek veya Geçirmiş olan hastalara rehabilitasyon imkanının en doğru ve güncel şekilde sunulması.

      Başlıca hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışından uygulanan cihazlar yardımıyla hasarlı dokuları tedavi etme yöntemi olarak tanımlanan fizik tedavinin kelime anlamı; onarmak, yeniden işe yarar hale getirmektir.

     Fizik tedavide kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk uygulamaları, çeşitli frekansta ses ve ışık dalgaları, manyetik alan, traksiyon, hidroterapi (su tedavisi) gibi fiziksel ajan ve teknikler kullanılmaktadır. Rehabilitasyon ise herhangi bir nedenle engelli hale gelmiş bireyleri kapasitelerinin maksimum potansiyeline ulaştırıp, fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik yönden olabildiğince bağımsızlıklarının kazandırılması ve topluma kazandırılmaları için uygulanan tedavilerin bütünüdür. Ülkenin gelişmişlik düzeyi ile birebir bağlantılı olan rehabilitasyonda hastanemizde dünya standartları yakalanmış durumdadır. 

      Fizik tedavi seanslar halinde uygulanan bir tedavi yöntemi olup her seans 1-1.5 saat olmak üzere hastalığın durumuna göre 14-28 seans uygulanıyor. Rehabilitasyon ise çok daha uzun sürüyor; hastaya göre değişmekle birlikte seans sayısı arttırılabiliyor.

     Güvenli, yüksek standartlı ve çağdaş anlayışla oluşturulmuş rehabilitasyon ekibi ve modern fizik tedavi cihazlarıyla kurulmuş hastanemiz fizik tedavi ünitesinde ortopedi hastalarının yanısıra çok geniş yelpazedeki hastalara hizmet amaçlanmıştır. Boyun ağrıları (boyun fıtığı,kireçlenme,strain,whiplash,postürel bozukluklar) , omuz ağrıları (periatrit,radiküler ağrı,tendinit,bursit,artroz) , bel ağrıları (bel fıtığı,bel kayması,bel kireçlenmesi), sırt ağrıları, el yaralanmaları mikrocerrahisi sonrası atel yapımı ve el fizyoterapi ve rehabilitasyonu, kırık sonrası rehabilitasyon, kas, tendon ve sinir yaralanmaları sonrası rehabilitasyon, önçapraz bağ ve menisküs cerrahisi öncesi ve sonrası rehabilitasyon , protez ameliyatları sonrasında rehabilitasyon, spor yaralanmalarının rehabilitasyonu, vücudun uzuv kayıplarından sonra kullanılan protez rehabilitasyonu, yardımcı cihaza gereksinimi olan hastalarda cihaz kullanımının sağlanması ve eğitimi, skolyoz ,postür bozukluğu ve sonradan gelişmiş omurga eğrilikleri rehabilitasyonu, hemipleji(inme), travmatik beyin hasarı ve omurilik zedelenmeleri sonucu oluşan tam veya kısmi  felçler ve sinir yaralanmalarında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları,  çocuk felci (poliomyelit) sonrası rehabilitasyon , serebral plasy (spastik çocukların rehabilitasyonu), doğumsal özürlülük ve yetersizliğin rehabilitasyonu, eklem şişliği, hareket kısıtlılığı ve ağrı ile seyreden  romatizmal hastalıklar (romatoid artrit,ankilozan spondilit gibi), topuk dikeni,tenisçi dirseği gibi hastalıkların tedavisi,fibromyalji ve diğer kronik ağrılı durumlarda tedavi imkanı sunulmaktadır.

     Hastanemize gelemeyecek durumda olan hastalarımız için evde fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulamaktadır. Elektroterapi cihazlarından da faydalanabileceğimiz bu programlar Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Sağol'un hastayı değerlendirmesi sonucunda her hastanın ihtiyacına göre bireysel olarak düzenlenmektedir. Ev ve iş yerinin hasta için uygun hale getirilmesi de programın bir parçasıdır. Ev hastalarımızın tüm tedavi programları evlerinde tamamlanabildiği gibi başlangıçta evde tedavi etmeye başladığımız hastalarımızın programlarını ilerleyen dönemde kısıtlılıklarının azalması ve hastaneye gelebilecek duruma ulaşmaları halinde  hastanemizde de sürdürebiliyoruz.

     Özellikle menapoz dönemi sonrası kadınları ve 70 yaş üstü erkekleri tehdit eden osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına yönelik te tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanmaktadır. Hastanın FTR Uzmanı tarafından değerlendirilmesi sonrası kemik dansitometrisi ile kemik yoğunluğu ölçülerek kendisine uygun ilaç tedavisi düzenlenir. Eş zamanlı olarak hastanın diyeti uzman diyetisyenimiz tarafından oluşturulurken hastalığın ilerlemesini ve ağrısını azaltmaya, oluşabilecek deformiteleri ve kırıkları önlemeye yönelik rehabilitasyon programları da başlatılmaktadır.

     Ağrılı nokta enjeksiyonu, eklem içi enjeksiyonları, yumuşak doku (tendinit, bursit vs) enjeksiyonları ve tuzak nöropatilere (sinir sıkışmaları) yönelik yapılan enjeksiyonlar da fizik tedavinin bir parçasıdır.

     Yüksek enerjili şok dalgaları ile omuz, dirsek ve topuk ağrısına yol açan tenisci- golfçü dirseği, topuk dikeni ve kas romatizması tedavisi hastanemizde uygulanabilmektedir. ESWT denilen cihaz ile vücut dışından şok dalgaları gönderilerek bu hastalıklar tedavi edilmektedir. Bu tedavi sırasında her hangi bir cerrahi işlem yapılmamakta ve vücuda bir başka madde verilmemektedir. Tedavi 5-10 dakika sürmekte ve  ağrılar genellikle 3-5 seansta geçmektedir. Seanslar 7-10 gün aralıklar ile tek sefer uygulanmaktadır.

     Manyetik alan tedavisi hastanemiz fizik tedavi ünitesinde uygulanan diğer bir tedavi yöntemidir. Çevremizdeki manyetik alanların artması, azalması veya alanlar arasındaki dengesizlikler kişiyi etkilemekte ve bazı hastalıklara yol açmaktadır. Kişilerin etkilenen, bozulan manyetik alanlarının düzeltilmesi, dengelenmesi amacıyla uygulanan tedaviye manyetik alan tedavisi denilmektedir. Eski dönemlerde tedavide magnet adı verilen taşlar kullanılırken, günümüzde frekans ve şiddeti ölçülebilen manyetik alan tedavi cihazları kullanılmaktadır. Manyetik alanın etkileri vücutta kan dolaşımının ve hormon seviyesinin düzenlenmesi, uykunu düzenlenmesi, kırık ve yara iyileşmesinin hızlandırması ve yaygın ağrıları giderici olarak özetlenebilir. Özellikle yaygın vücut ağrısı ve tutukluk ile seyreden kas romatizmaları (fibromiyalji gibi), uyku bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu ve stres bu tedavinin etkili olduğu hastalıklardan başlıcalarıdır.

     Ayrıca özellikle meme cerrahisinden sonra sıklıkla görülen kol lenfödemi ve çeşitli nedenlerle gelişmiş bacaklardaki lenfödemi tedavi edici rehabilitasyon uygulamamız bulunmaktadır.

     Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitemiz ve uygulamalarımız  Uzm. Dr. Ayşe Sağol'un denetiminde olup rehabilitasyon ekibinde her biri kendi alanlarında uzmanlaşmış 4 fizyoterapistten oluşmaktadır. Özel Ortopedia Hastanesinin misyonu gereği eğitim her zaman öncelikli yer alarak hastalarımızın hastalıkları ile ilgili bilgi edindirme toplantıları düzenlenmektedir. Aynı zamanda uzman hekimimiz ve fizyoterapistlerimiz yurtiçi ve yurtdışı çeşitli kongre ve kurslara katılarak hem bilgilerini güncellemekteler ve hem de becerilerini arttırarak en doğru ve güncel tedavi yöntemlerini hastanemize taşınmaktadırlar. 

     Fizik tedavi bağımlılık yapan bir uygulama değildir. Fakat sağladığı tedavi ve rahatlamadan dolayı hastalarımız bu tür tedavilere daha çok rağbet etmekte bu da bağımlılık yaptığı yönünde yanlış inanışlara yol açmaktadır. Yine halk arasında bilinenin aksine fizik tedavi uygulamaları kemik erimesine (osteoporoz) yol açmaz. 

Görüntüleme Sayısı: 8865
Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis